Založ si blog

Manželstvo

 

Manželstvo čo to znamená ? Podľa zákona manželstvo má vykonávať tri funkcie ekonomickú , reprodukčnú a výchovnú. Ale čo znamená manželstvo pre nás všetkých obyčajných ľudí . Je to zväzok ktorý sa robí z lásky z presvedčenia že chcem založiť rodinu s partnerom ktorý je pre nás vhodný pretože si rozumieme a máme rovnaké hodnoty ktoré len tak niečo neotrasie. Ideme do toho s tým milujeme sa a nie je čo riešiť budeme šťastný až do smrti. Ani nás nenapadne premýšľať nad tým že by to mohlo byť inak . V podstate hráme lotériu buď sme vyhrali alebo prehrali a potom znášame následky . Otázka znie je to všetko potrebné ? Nestačí len spolu byť bez papiera a užívať si to čo je ? Však aj tak sú s tým len vybavovačky . Áno bolo by to tak jednoduchšie žiadne papiere a v prípade problémov pôjdete iba od seba a každý ma svoj pokoj. Je to jednoduché riešenie ale realita je iná z každej strany nás ovplyvňuje okolie zaužívanými   sociálnymi stereotypmi o tom ako ľudia ktorý majú vzťah by sa mali najskôr zobrať a až potom založiť rodinu. Často sa stáva že pary ktoré sú dlho spolu a nie si zosobášený časom podľahnú tlaku a zoberú sa nie preto žeby chceli ale pre tlak okolia . A to je zle  pretože obaja partneri by sa mali rozhodovať podľa toho čo cítia a nie na základe tlaku okolia.

Mám priateľku ktorá je zosobášená rok keď sa jej spýtam prečo to urobila povedala mi pre rodinu aby bola spokojná nie preto že by chcela . Bola som z toho zarazená pretože ja som sa rozhodla zosobášiť z lásky vtedy som si to myslela aspoň práve naopak rodina bola z toho prekvapená a neboli s tým stotožnení . Ja som sa z toho tešila brala som to ako ďalší krok v našom vzťahu ale je pravda že som nepremýšľala nad následkami rozhodnutia a vedela som že ešte nechcem deti.  V manželstve sme boli 5 rokov počas tohto obdobia sa striedali obdobia pohody s obdobiami nespokojnosti nepoviem hádok pretože hádky neboli . Môj bývalý manžel je totiž veľký flegmatik a hádať sa s nim nedalo pretože k všetkému sa stavia ľahostajne . Preto aj náš vzťah skončil vždy to bolo len o tom že ja som nespokojná a on bol so všetkým ok bolo to na nervy .

Dosť o mne chcela by som Vám povedať o tom že poznám veľa ľudí ktorý sú v manželstve nespokojný  ale nie tak že ide o nejaké malichernosti ktoré sa dajú vyriešiť jedným úprimným rozhovorom .  Sú to dôležite veci chýba tam láska , dôvera a pochopenie . To je  dôležite  pre fungovanie vzťahu a nie je to možne vynechať alebo nevidieť . Smutné ale je že veľa párov tak funguje že aj keď nie sú šťastný v zväzku stále sú spolu a ubližujú si. Cítia že im to spolu neklape  a bolo by im lepšie osamote  aj napriek tomu to neriešia .A prečo to robia ? Lebo majú  strach z toho že by to sami nezvládli myslím finančne. Sú uväznení vo vzťahu lebo nemajú kde inde bývať . To počujem často ale predsa vždy sa nájde nejaké riešenie keď sa chce. Nehovorím že je to jednoduché ale je to možné najmä keď tam nie sú ešte deti vtedy je to pomerne jednoduché . A samozrejme existujú riešenia aj pri deťoch.  Ako príklad uvádzam zdielane bývanie v dome alebo byte , rôzne centra pre matky s deťmi  alebo ľudí v hmotnej núdzi . Riešenia existujú stačí sa len pozrieť  okolo seba a popremýšľať nad tým. Riešenia sú často pod nosom len ich nevidíme lebo si nevieme spraviť odstup od situácie. Ďalší veľký problém pre ktorý ľudia ostávajú v nefunkčných zväzkoch je že sa boja byť sami . Myslia si už si nového partnera si  nenájdem a ostanem na ocot ale to vôbec nie je pravda. Ostať  chvíľku sám vôbec  to nie je zle človek si môže prehodnotiť život čo ako robí a čo sa da zmeniť venovať sa samým sebe . A áno da sa to aj pri deťom vždy sa nájde nejaká chvíľka pre seba či už večer keď

spia alebo poprosíme o pomoc rodinu starých rodičov súrodencov či by nemohli na hodinu dve povarovať.

Týmto textom chcem všetkým povedať aby robili to čo cítia že je správne a nenechali sa ovplyvňovať druhými pretože oni nežijú váš život ale vy áno. Všetko je vo vašich rukách  .

Prejem pekný deň silná žena

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1628x
Priemerná čítanosť článkov: 1628x

Autor blogu

Kategórie

Archív